Pranje zubi samo 2 minute može smanjiti plak za 80%

  • Zdravlje zuba   •   Septembar 3, 2019

Bakterijski biofilm (plak) se smatra glavnim faktorom nastanka karijesa i parodontne bolesti. Studije su dokazale da nastanak tih bolesti, u sklopu primarne prevencije, može biti spriječen redovitim i temeljitim uklanjanjem bakterijskog plaka.

Čak štoviše, efikasna kontrola količine plaka može zaustaviti napredovanje, ponovno nastajanje ili nastajanje novih parodontnih ili karijesnih lezija. Osim profesionalne preventivne skrbi, osobna oralna higijena se smatra ključnom za očuvanje oralnog zdravlja. Osobna oralna higijena podrazumijeva mehaničko uklanjanje bakterijskog biofilma četkanjem i metodama čišćenja međuzubnih prostora, poput upotrebe zubnog konca ili interdentalnih četkica.

Redovni pregledi također prave ogromnu razliku.

Posjećujte vašeg stomatologa redovito (optimalno 2 puta godišnje) radi kontrolnog pregleda vašeg zubala i usne šupljine i profesionalnog čišćenja zubnog kamenca.

  • Redovni pregledi

  • Redovno pranje zubi

  • Zdrav i lijep osmijeh

Svijetli, bijeli zubi su jači zubi!

Bijeli zubi oduvijek su bili dokaz zdravlja i adut ljepote, a o važnosti njihove higijene higijene učimo od najranije dobi. No, koliko god da vodili računa o zdravlju svojih zubi, činjenica je da je njihova boja genetski određena i da s godinama poprima tamniju nijansu. Jednostavno rečeno, prirodna boja naših zubi ovisi o sastavu, građi i gustoći gradivnog tkiva zuba (dentina), a s godinama tamni jer caklina trošenjem postaje tanja i do izražaja dolazi boja dentina koji se nalazi ispod cakline.

Međutim, znanstvene i genetske činjenice ne znače da vaš način života nema utjecaja na bjelinu i zdravlje vaših zubi. Štoviše, brojnim je znanstvenim istraživanjima dokazano da česta konzumiranja crne kave, obojenih sokova, crnog vina i osobito duhanskih proizvoda u velikoj mjeri utječu na raniji početak i jači intenzitet tamnjenja zubi koji nerijetko već u mlađoj dobi poprimaju neprivlačnu i nezdravu žućkastu boju. Kako je za očekivati da će takva nijansa s godinama i daljnjim trošenjem cakline sve više tamnjeti i utjecati na naše zdravlje i ljepotu, sve se više ljudi odlučuje na raširenu i bezbolnu metodu izbjeljivanja zubi.

“Iako redovno posjećujem zubara od svoje 10 godine, ipak sam se odlučio na izbjeljivanje zuba jer mi se nije uopšte sviđalo kakvu su boju dobili kroz godine. I nisam se uopšte pokajao! Preporučujem svima jer je proces dosta opušten i uopšte ne boli. Meni su zdravi i lijepi zubi izrazito važni, kako zbog zdravstvenih tako i zbog estetskih razloga.

Adnan, 31 godina.   •   Pacijent

Spremni za savršen osmijeh?

Zakaži termin